What about plastic?

Hou de zeeën en jouw lichaam schoon

Het is bekend:  plastic is zeer schadelijk voor de aarde en het milieu. Omdat plastic niet biologisch afbreekbaar is en dus niet afgebroken kan worden in de natuur. In plaats daarvan blijft het honderden jaren in het milieu achter, wat zorgt voor vervuiling en schade aan ecosystemen, dieren en zelfs menselijke gezondheid.


Bovendien wordt plastic  geproduceerd uit fossiele brandstoffen, die een aanzienlijke impact hebben op het  klimaat. Plastic komt ook vaak in de oceanen terecht en daar schade veroorzaken aan zeedieren en -ecosystemen. Kleine plastic deeltjes, microplastics genoemd, kunnen worden ingenomen door zeedieren en uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen, waardoor ze een bedreiging vormen voor de gezondheid van mens en dier. Gelukkig kunnen we veel goeds doen! 


Scroll snel verder! 💚 Dankjewel 😍🙏

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Simpele stappen

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen en voor maar een paar Euro.
Probeer het eens! 

Shampoo

Een shampoobar is een soort shampoo die is gemaakt in de vorm van een vaste zeep. In tegenstelling tot traditionele vloeibare shampoos, bevatten shampoobars geen plastic flessen en produceren ze minder afval. Shampoobars zijn meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van synthetische geuren, kleurstoffen en conserveermiddelen. Shampoobars zijn gemakkelijk te gebruiken. Maak de zeep nat en wrijf deze over je natte haar en hoofdhuid. Masseer de shampoo in het haar en spoel het grondig uit. 

Tasjes

Gebruik herbruikbare boodschappentassen: Kies voor herbruikbare tassen van stof of papier in plaats van plastic tassen. Als je plastic tassen in huis hebt, kun je ook die hergebruiken. Zo voorkomen we dat er onnodig veel plastic tassen in omloop komen. Plastic tassen zijn sterk genoeg om ze een paar keer te hergebruiken. 

Er zijn over de hele wereld plastic recyclingcentra, maar ervoor zorgen dat het plastic daar goed terechtkomt, is een belangrijke stap. Haal bonnetjes, kauwgom en andere rommel uit de plastic tassen. Schud ze uit zodat je er zeker van kunt zijn dat ze leeg zijn. Controleer of de tassen een markering met het cijfer 2 of 4 hebben, wat betekent dat ze van plastic gemaakt zijn. Deze symbolen zitten als het goed is op de voorkant of onderkant van de plastic tas. Dit betekent dat de tas van gerecycled materiaal gemaakt is. Als er geen symbool met het cijfer 2 of 4 op zit, dan is de tas niet geschikt om te recyclen. Als dat het geval is, dan kun je de tas op andere manieren hergebruiken in huis. 

Hergebruik

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt hergebruiken. Plastic is heel vaak gemaakt voor eenmalig gebruik, maar een herbruikbaar alternatief geeft je hetzelfde gemak én een fijn gevoel! Een herbruikbare waterfles, liefst van roestvrij staal of glas. Herbruikbare containers of tupperware  in plaats van plastic zakken of folie. Kies voor herbruikbare rietjes van roestvrij staal of glas in plaats van plastic rietjes. En als je plastic toch moet gebruiken, probeer het dan te hergebruiken in plaats van het weg te gooien.


Scheerschuim

Je hebt verschillende keuzes! 

Scheercrème is een dikkere, romiger scheerschuim die meestal in een pot  wordt verkocht. Scheercrème is duurzamer omdat het minder verpakking nodig heeft dan traditionele scheerschuim in spuitbussen. Veel merken scheercrèmes worden gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten.

Scheerzeep is een soort scheerschuim die is gemaakt in de vorm van een vaste zeep. Scheerzeep is een duurzame optie omdat het minder verpakkingsafval produceert en langer meegaat dan traditionele scheerschuim in spuitbussen.

En je kan ook zelf scheerschuim maken: van natuurlijke ingrediënten, zoals kokosolie, olijfolie, bijenwas en etherische oliën.

Big steps

Wil je grotere stappen zetten? Geweldig!
Er zijn zo veel mooie kansen!

Douchen met besparing

Met een waterbesparende douchekop - ook wel spaardouche genoemd - douche je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20 procent op warm water en energieverbruik. Een waterbesparende douchekop vind je gewoon in de bouwmarkt. Een spaardouchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door maar met slimme technieken merk je daar niks van! En je installeert m gewoon zelf in een paar minuutjes.

De duurzame badkamer

Isoleer je badkuip

Isoleer de badkuip. Het badwater blijft dan langer warm en hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen. Een geïsoleerd bad houdt de warmte beter vast, en blijft lekker lang aangenaam warm. Dit scheelt al 33% van de energiekosten. Wanneer je niet direct bij de badkuip kan komen, kan je de buitenkant van het bubbelbad inpakken van luxe radiatorfolie. Wil je een grotere isolatiewaarde creëren, dan is het verstandig om tussen lagen reflecterende folie nog een stilstaande luchtlaag te creëren. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Verwarm slim

Verwarm de badkamer slim: je bent er immers niet de hele dag. Zet de verwarming dus laag. Een slimme manier op je badkamer te verwarmen is te zorgen voor een lage basistemperatuur, in combinatie met een infraroodpaneel voor snelle, aangename stralingswarmte. Overweeg om vloerverwarming (niet elektrisch) of een verwarmingsradiator te plaatsen die geschikt is voor lage temperaturen.


Verbouwen?

Ga je de badkamer verbouwen, laat dan meteen een warmte-terugwin douche plaatsen. Dat is een slim apparaat dat de warmte van het wegstromende douchewater hergebruikt. Het is weinig werk, en het apparaat is weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp, dus je ziet er niks van. De douche-wtw warmt met het warme afvoerwater, het nieuwe koude water op. Het water mengt niet, maar stroomt langs elkaar heenwaardoor je minder warm water toe te voegen om een lekkere douche te ervaren. Dat scheelt in energieverbruik!

Duurzaamheid begint bij het ontwerp.

Een badkamer produceert heel veel vocht, waardoor je aandacht moet  besteden aan de materialen en ventilatie. Een verkeerde materiaalkeuze kan leiden tot schimmels. Conventionele badkamer materialen zoals vinyl en acryl douchecabines zijn aardolie producten en niet of nauwelijks te hergebruiken en te recyclen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen de beste keuzen. Probeer ook bij het ontwerp niet teveel achter de trends aan te lopen en kies voor een rustige en bescheiden stijl. Zorg bij het ontwerp voor goede ventilatiemogelijkheden. 

Bekijk meer tips!

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien