Video Aspect Ratio: 4:1

Ga duurzaam op reis

Creëer rust voor jouzelf, én voor de natuur

Reizen met respect voor de planeet en de lokale gemeenschappen die je bezoekt. Zo maak je op vakantie de wereld een beetje mooier, geef je jezelf en het land dat je bezoekt extra energie. Daar is vakantie toch eigenlijk voor bedoeld? Rekening houden met de mensen en de planeet en een positieve impact voor de bevolking, de natuur en de dieren. Dat zorgt voor rust, voor jou én voor de aarde 

Hoe zorg je er op vakantie voor dat je enkel voetstappen achterlaat en geen afval of schade aan het milieu? Met onze mooie tips draag je een steentje bij aan duurzaam toerisme en het beschermen van onze prachtige wereld. Ook op reis - of eigenlijk juíst op reis - ben je een ware vriend van de aarde. 


Scroll snel verder! 💚 Dankjewel 😍🙏

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Basic steps

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen,
vaak voor hetzelfde geld en dezelfde moeite. Probeer het eens! 

Vervoer

Kies voor een duurzaam vervoermiddel: Het reizen met de trein, bus of fiets is vaak de meest duurzame optie omdat het minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan het vliegen. Als je toch gaat vliegen, doe het dan zo min mogelijk. Wel een keer die prachtige reis met je gezin maar niet dat weekendje weg. Want zoveel mensen vliegen zo vaak... Daarnaast kan je ervoor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren door bijvoorbeeld te investeren in projecten die CO2-uitstoot verminderen of te betalen voor de compensatie van jouw uitstoot. Op deze manier kan je de impact van jouw vlucht verminderen.

Hotel

Verblijf in duurzame accommodaties: Zoek naar hotels en lodges die werken met duurzame energiebronnen zoals zonne- of windenergie en waterbesparende maatregelen zoals het gebruik van regenwater of het installeren van waterbesparende douchekoppen en toiletten. Kies voor accommodaties die het afval scheiden en duurzaam voedsel serveren. Heel fijn is het ook als accommodaties  de lokale gemeenschap steunen en verantwoord toerisme bevorderen. Dit draagt bij aan het creëren van economische kansen voor de lokale bevolking en het behoud van de lokale cultuur en tradities. 

Respect

Respecteer de lokale cultuur: Doe onderzoek naar de lokale gewoonten en gebruiken voordat je op reis gaat. Lees bijvoorbeeld reisgidsen of zoek online naar informatie over de lokale cultuur. Draag bijvoorbeeld gepaste kleding bij het bezoeken van religieuze gebouwen en vermijd het maken van foto's van mensen zonder toestemming. Vermijd het maken van foto's van mensen zonder hun toestemming. Vraag altijd toestemming voordat je een foto van iemand maakt. Koop lokale producten en ondersteun de lokale economie. Dit draagt bij aan het behoud van de lokale cultuur en tradities.

Lokaal

Eet lokaal: Probeer lokale gerechten en eet in lokale restaurants. Zo steun je de lokale economie en verminder je de CO2-uitstoot door het transporteren van voedsel over lange afstanden. 

Afval

Laat geen afval achter: Laat de natuur zo achter zoals je het hebt gevonden. Neem je afval mee en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbakken. 

Grote stappen

Wil je grotere stappen zetten? Geweldig!
Er zijn zo veel mooie kansen!

Vegan of vegatarisch

Eet vegetarisch of veganistisch op reis. Misschien laat je thuis vlees en/of zuivel ook wel al staan, maar probeer dat op reis af en toe ook eens te doen. Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch en dat zie je ook terug op de menukaarten van restaurants. In hippe steden als Berlijn, Londen en New York vind je ontelbaar veel vegetarische en vegan zaakjes waar je de lekkerste gerechten voorgeschoteld krijgt. Lekker voor jou, fijn voor dier, milieu en natuur.

Gebruikte koffer

Koop een tweedehands koffer. Natuurlijk is shoppen voor een nieuwe koffer of backpack hartstikke leuk. Maar is het echt nodig om iets nieuws te kopen? Misschien heeft een vriend of iemand in je familie nog wel een koffer of tas liggen die je mag gebruiken voor je vakantie of kun je via Marktplaats of Ebay een prima tweedehands koffer aanschaffen. Een duurzaam én goedkoop alternatief voor een splinternieuwe koffer.

Zuinig met water

Wees zuinig met water op reis. Schoon (drink)water is lang niet in elk land zo gewoon als in Nederland. Wees zuinig met je watergebruik op reis: douche niet te lang en laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen en afwassen. Nog een tip voor als je gaat backpacken of langer op reis bent: neem kleding mee die je samen kunt wassen, zodat je niet te veel verschillende wasjes moet draaien.

Excursies

Vermijd dieronvriendelijke excursies... Een olifantenritje, op de foto met een koala of knuffelen met een leeuwenwelpje. Jarenlang waren dit soort dierenattracties razend populair, maar vaak gaat achter deze excursies veel dierenleed verborgen. De ANVR stelde richtlijnen op met do’s en don’ts voor dierenattracties. Vermijd excursies waarbij je direct contact hebt met wilde dieren en kies voor verantwoorde uitjes zoals een wildlife safari in een natuurpark of een walvistour waarbij je de dieren vanaf een afstandje bewondert.

Bekijk meer tips!

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien