De Duurzame Badkamer

Ontspannen, opfrissen, zónder plastic!

In de badkamer gaan dagelijks vele producten rond, en natuurlijk spoelt er veel door de afvoer weer weg. Hoeveel plastic is er in jouw badkamer te vinden? En hoe schadelijk is al dat plastic eigenlijk voor onze gezondheid en milieu? 


Heb je wel eens goed gekeken naar alle producten die in je badkamer staan? Bijna alles is van plastic... shampoo, tandpasta, douchegel, gezichtsreiniger, wattenstaafjes, make-up: alles zit verpakt in plastic. Er zijn bijna geen producten zonder. Plastic kan de natuur niet afbreken. Alle plastics breken na verloop van tijd af en worden uiteindelijk microplastics, die worden weer opgenomen door vissen en planten, en zo komen ze zelfs in ons lichaam terecht.. om daar te bijven. Zeer ongezond! 

Scroll snel verder! 💚 Dankjewel 😍🙏

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Basic steps

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen,
vaak voor hetzelfde geld en dezelfde moeite. Probeer het eens! 

Shampoo

Een shampoobar is een soort shampoo die is gemaakt in de vorm van een vaste zeep. In tegenstelling tot traditionele vloeibare shampoos, bevatten shampoobars geen plastic flessen en produceren ze minder afval. Shampoobars zijn meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van synthetische geuren, kleurstoffen en conserveermiddelen. Shampoobars zijn gemakkelijk te gebruiken. Maak de zeep nat en wrijf deze over je natte haar en hoofdhuid. Masseer de shampoo in het haar en spoel het grondig uit. 

Tandenborstel

Bamboe tandenborstels zijn gemaakt van bamboe, een snelgroeiende plant die geen pesticiden of kunstmest nodig heeft om te groeien. Bamboe tandenborstels zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Ook kan je een tandenborstel van gerecycled materiaal kopen. Dat draagt bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd en het verminderen van de impact op het milieu. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de tandenborstel na gebruik te composten als het om een bamboe tandenborstel gaat.

Tandpasta

In plaats van tandpasta kan je ook een tablets gebruiken. De meeste gewone tandpasta wordt geleverd in plastic tubes, gemaakt van aardolie. Elk jaar belanden er van de 20 miljard die geproduceerd worden 1.5 miljard in onze vuilnishopen en oceanen, waar ze niet verder afbreken. De rest wordt verbrand en veroorzaakt CO2 uitstoot. Ieder jaar opnieuw. Tandpasta tabs zijn heel makkelijk: gewoon even fijnkauwen, poetsen met een natte tandenborstel en voilà, het verandert in tandpasta en dan gewoon 2 minuten poetsen. Probeer het eens!

> Wij hebben zelf ervaring met de tabs van Smyle, hier vind je meer informatie.


Scheerschuim

Je hebt verschillende keuzes! 

Scheercrème is een dikkere, romiger scheerschuim die meestal in een pot  wordt verkocht. Scheercrème is duurzamer omdat het minder verpakking nodig heeft dan traditionele scheerschuim in spuitbussen. Veel merken scheercrèmes worden gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten.

Scheerzeep is een soort scheerschuim die is gemaakt in de vorm van een vaste zeep. Scheerzeep is een duurzame optie omdat het minder verpakkingsafval produceert en langer meegaat dan traditionele scheerschuim in spuitbussen.

En je kan ook zelf scheerschuim maken: van natuurlijke ingrediënten, zoals kokosolie, olijfolie, bijenwas en etherische oliën.

Big steps

Wil je grotere stappen zetten? Geweldig!
Er zijn zo veel mooie kansen!

Douchen met besparing

Met een waterbesparende douchekop - ook wel spaardouche genoemd - douche je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20 procent op warm water en energieverbruik. Een waterbesparende douchekop vind je gewoon in de bouwmarkt. Een spaardouchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door maar met slimme technieken merk je daar niks van! En je installeert m gewoon zelf in een paar minuutjes.

De duurzame badkamer

Isoleer je badkuip

Isoleer de badkuip. Het badwater blijft dan langer warm en hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen. Een geïsoleerd bad houdt de warmte beter vast, en blijft lekker lang aangenaam warm. Dit scheelt al 33% van de energiekosten. Wanneer je niet direct bij de badkuip kan komen, kan je de buitenkant van het bubbelbad inpakken van luxe radiatorfolie. Wil je een grotere isolatiewaarde creëren, dan is het verstandig om tussen lagen reflecterende folie nog een stilstaande luchtlaag te creëren. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

TIP: Er zijn isalatiematerialen, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Heel fijn, gerecycled materiaal is altijd beter voor het milieu, maar bovendien vriendelijk voor de huid en makkelijk te verwerken. Zoek op 'Metisse katoen isolatieplaat'. 

Verwarm slim

Verwarm de badkamer slim: je bent er immers niet de hele dag. Zet de verwarming dus laag. Een slimme manier op je badkamer te verwarmen is te zorgen voor een lage basistemperatuur, in combinatie met een infraroodpaneel voor snelle, aangename stralingswarmte. Overweeg om vloerverwarming (niet elektrisch) of een verwarmingsradiator te plaatsen die geschikt is voor lage temperaturen.


Verbouwen?

Ga je de badkamer verbouwen, laat dan meteen een warmte-terugwin douche plaatsen. Dat is een slim apparaat dat de warmte van het wegstromende douchewater hergebruikt. Het is weinig werk, en het apparaat is weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp, dus je ziet er niks van. De douche-wtw warmt met het warme afvoerwater, het nieuwe koude water op. Het water mengt niet, maar stroomt langs elkaar heenwaardoor je minder warm water toe te voegen om een lekkere douche te ervaren. Dat scheelt in energieverbruik!

Duurzaamheid begint bij het ontwerp.

Een badkamer produceert heel veel vocht, waardoor je aandacht moet  besteden aan de materialen en ventilatie. Een verkeerde materiaalkeuze kan leiden tot schimmels. Conventionele badkamer materialen zoals vinyl en acryl douchecabines zijn aardolie producten en niet of nauwelijks te hergebruiken en te recyclen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen de beste keuzen. Probeer ook bij het ontwerp niet teveel achter de trends aan te lopen en kies voor een rustige en bescheiden stijl. Zorg bij het ontwerp voor goede ventilatiemogelijkheden. 

Bekijk meer tips!

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien