Geveltuin(tje)

Duurzaam, mooi, gezond... voor jou én de buurt!

Een geveltuintje is een kleine tuin die is aangelegd langs de gevel van een huis, meestal op de stoep of trottoir. Het is een manier om een stukje groen toe te voegen aan de bebouwde omgeving, waar vaak weinig ruimte is voor planten en bomen.

Geveltuintjes zorgen voor meer groen en biodiversiteit in stedelijke gebieden, helpen bij het vasthouden van regenwater en dragen bij aan de vermindering van de stedelijke hitte-eilandeffecten. En natuurlijk maken ze jouw straat en de stad mooier dragen ze bij aan gezondheid en welzijn van jouw buurt door het creëren van een groene omgeving.


Scroll snel verder! 💚 Dankjewel 😍🙏

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Basic steps

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen,
vaak voor hetzelfde geld en dezelfde moeite. Probeer het eens! 

Uitleg: een geveltuintje

Een geveltuintje kan worden aangelegd door de stoep of het trottoir voor het huis te gebruiken. Dit kan door de stoeptegels te verwijderen en de grond eronder te vervangen door aarde, of door bloembakken of potten te gebruiken die langs de gevel worden geplaatst. In een geveltuintje kunnen verschillende soorten planten worden geplant, zoals bloemen, struiken, kruiden of kleine bomen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de lokale omstandigheden.

Mag dat zomaar?

Ja! De meeste gemeenten zijn er juist een groot voorstander van. Dat komt omdat steden zo versteend zijn, dat regenwater moeilijker wegloopt en het riool snel overbelast raakt. Wel mag een geveltuin maximaal 45 cm diep zijn en maximaal 40 cm de grond in gaan in verband met ondergrondse kabels en leidingen.

Hoe pak ik het aan?

Meet de beschikbare ruimte langs de gevel en bepaal welke planten je wilt gebruiken. Houd rekening met de grootte van de planten en hoeveel ruimte ze nodig hebben om te groeien. Kies planten die geschikt zijn voor de blootstelling aan zonlicht en schaduw, en kies planten die passen bij de bodemgesteldheid en het klimaat in jouw omgeving. Verwijder de stoeptegels en graaf een geul langs de gevel. Verwijder alle onkruid en stenen uit de grond en verbeter de kwaliteit van de bodem door compost of potgrond toe te voegen. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is voordat je de planten gaat planten.

Het planten

Plaats de planten in de geul en vul de grond rond de wortels aan. Zorg ervoor dat de planten stevig in de grond staan en geef ze voldoende water om ze te helpen groeien. Voeg mulch toe om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. 

Onderhoud: Zorg ervoor dat je het geveltuintje regelmatig onderhoudt door de planten water te geven, onkruid te verwijderen en eventueel dode bladeren of bloemen te snoeien. Zorg er ook voor dat de planten niet te ver over de stoep of het trottoir groeien, om de veiligheid van voetgangers niet in gevaar te brengen.

Zorg voor de bodem

Vaak vind je onder de tegels witte zandige bouwgrond. Schep 40 tot 50 centimeter diep de grond eruit en vervang dit door turfvrije tuinaarde  met wat compost. In de stoep kunnen allerlei kabels liggen, schep dus niet te diep en wees voorzichtig met het uitgraven. Het zou toch zonde zijn als je de internet kabel doorhakt met je schep .🙂

Let op! In vrijwel alle potgrond en tuinaarde zit turf. Dat is heel slecht voor het milieu. Tuinturf is een fossiele grondstof. Net als aardolie komt daar een keer een einde aan. Bij het opgraven van het veen komt bovendien veel CO2 vrij en worden landschappen en biodiversiteit vernietigd. Gebruik dus turfvrije grond.

Het leukste:

Welke planten zijn allemaal geschikt?

Vaste planten

Vaste planten zijn een goede keuze voor geveltuintjes omdat ze elk jaar terugkeren en weinig onderhoud vereisen. Voorbeelden van vaste planten zijn salie, sedum, lavendel, vergeet-mij-nietjes en anemonen. prachtig bloeit in de zomer. Het is ook een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen droogte.

Klimplanten

Klimplanten zijn een goede optie voor geveltuintjes omdat ze weinig ruimte innemen en verticaal kunnen groeien langs de gevel. Voorbeelden van klimplanten zijn kamperfoelie, clematis, klimop en passiebloem. Ook geeft een Chinese blauweregen een prachtige begroeiing van jouw geven (zie de foto). Ook de bekende goudenregen is er geschikt voor, hoewel die iets meer zon nodig heeft.

Kruiden

Kruiden zijn perfect voor geveltuintjes omdat ze vaak klein zijn en zeer geschikt zijn voor culinaire toepassingen. Voorbeelden van kruiden zijn tijm, rozemarijn, munt, basilicum en peterselie. Vanwege de kwetsbare plek als je tuintje pal aan de stoep ligt, is het wel aan te raden om stevige, struikachtige kruiden te gebruiken. Basilicum of dille zijn dan minder geschikt, maar salie, rozemarijn of laurier kunnen wel tegen een stootje!

Bloemen

Bloemen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan een geveltuintje en bijdragen aan de biodiversiteit van de omgeving. Voorbeelden van bloemen zijn margrieten, madeliefjes, zonnebloemen, viooltjes en lupinen. Probeer je planten zo uit te zoeken dat er iedere maand wel iets bloeit. Als je er ook nog bloembollen bij poot heb je al vroeg bloei. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs meer bloemen.

In de schaduw

Hosta is een populaire vaste plant die het goed doet in de schaduw. Het heeft grote, groene bladeren en bloeit in de zomer met paarse of witte bloemen. 

Varens zijn groenblijvende planten die ideaal zijn voor schaduwrijke plekken. Ze hebben weinig zonlicht nodig en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.  Ook Azalea's zijn groenblijvende struiken die bloeien in het voorjaar en het vroege voorjaar. Ze doen het goed in de schaduw en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. En ook Rodgersia is een bladverliezende vaste plant die het goed doet in de schaduw. Het heeft grote bladeren en bloeit in de zomer met mooie bloemen.

Heide is een winterharde plant die het goed doet in de herfst en winter. Het heeft kleine bloemen in verschillende kleuren en is verkrijgbaar in verschillende maten.

Bekijk meer tips!

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien