Honey bee 💚 I love you

Honey bee 💚 I love you

Bijen, hoe we ze extra kunnen verwennen en waarom we dat graag willen

... want bijen zijn van vitaal belang voor ons ecosysteem en onze voedselproductie, en hun welzijn en overleving zijn essentieel voor het behoud van onze planeet.

Je kunt bijen ondersteunen door bloemen en planten die bijen aantrekken en van voedsel voorzien,  in je tuin of geveltuintje te planten.. Bijen houden van bloemen met veel nectar en stuifmeel. We delen regelmatig voorbeelden op onze sociale media. Het is een feestje en niet alleen voor de bijen want hun favoriete maaltje zorgt ook nog eens voor de meest prachtige bloemen en zalige geuren. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Lavendel heeft een heerlijke geur en trekt bijen en andere nuttige, bestuivende insecten aan.
  • Krokussen bloeien vroeg in het seizoen en zijn een belangrijke bron van voedsel voor bijen die uit hun winterslaap komen.
  • Zonnebloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar trekken ook bijen aan met hun grote bloemhoofden vol nectar.
  • Klaprozen zijn kleurrijke bloemen die bijen aantrekken met hun heldere kleuren en nectar.
  • Paarse echinacea, ook bekend als de zonnehoed, is een winterharde plant die bijen aantrekt met zijn heldere bloemen.
  • Blauwe salie is een vaste plant die veel nectar produceert en bijen aantrekt met zijn geurige bloemen.
  • De wilde margriet is een wilde bloem die gemakkelijk groeit en bijen aantrekt met zijn heldere bloemen.
  • En bijenbalsem heeft een hoge nectarproductie en trekt bijen aan met zijn geurige bloemen.

Waarom zijn bijen dan zo essentieel?

Bijen spelen een essentiële rol bij het bestuiven van planten. Ze verzamelen stuifmeel van bloemen en brengen het over naar andere bloemen, waardoor de planten vruchten en zaden kunnen produceren. Dit is van vitaal belang voor de voedselproductie, aangezien veel gewassen, zoals fruit, groenten en noten, afhankelijk zijn van bijenbestuiving. Zouden de bijen uitsterven... is het gelijk ook onzeker of de mens nog kan overleven.

Ze zijn ook zeer belangrijk voor de biodiversiteit omdat ze helpen bij het bestuiven van wilde planten. Daarmee helpen bijen dus ook andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten, zoals vlinders en vogels. Ze dienen indirect dus ook als voedselbron voor veel andere dieren, zoals vogels en insecteneters en ze spelen een belangrijke rol  in de ecologische processen die nodig zijn voor het in stand houden van een gezond ecosysteem.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het economisch belang, wereldwijd zijn ze onmisbaar bij de productie van voedsel ter waarde van miljarden dollars.

Wat kan je nog meer doen om een liefdevolle 'honey bee lover' te zijn?

Een paar dingen zijn belangrijk, niet alleen het onderhouden van een bijvriendelijke tuin. Pesticiden en insecticiden zijn natuurlijk heel schadelijk  voor bijen en andere bestuivende insecten dus vermijd het gebruik ervan in je tuin en zoek in plaats daarvan naar natuurlijke oplossingen.

Laat ook een deel van je onkruid staan: Sommige onkruiden, zoals paardenbloemen, zijn belangrijk voor bijen omdat ze vroeg in het seizoen bloeien en een belangrijke voedselbron vormen voor bijen die uit hun winterslaap komen.

En misschien minder voordehand liggend, maar steun je lokale imkers en bijenhouders die zich inzetten voor het behoud van bijen en hun leefomgeving en koop dus lokale honing. En: informeer anderen over de belangrijke rol van bijen en hoe ze kunnen helpen. Bijvoorbeeld door het delen van deze blog😍

🍀 dankjewel 💚