Duurzame Kleding

Op welke manier kan je duurzaam met kleding omgaan

Dank je wel dat je deze pagina bezoekt! 

Want jij denkt daarmee na over je kleding. Geweldig!

Misschien wist je al dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is en één van de grootste bijdragers van klimaatverandering. Fast fashion is het zo goedkoop mogelijk produceren van zoveel mogelijk kleding. Dit is extreem slecht voor het milieu. Time to change dus. Maar we snappen ook dat je niet ineens het geld hebt om een hele fair fashion kledingkast bij elkaar te shoppen. 

Hier dus onze guide om te genieten van je kleding, zowel voor jou als voor de aarde. 


Scroll snel verder! 💚 Dankjewel 😍🙏

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Basic steps

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen,
vaak voor hetzelfde geld en dezelfde moeite. Probeer het eens! 

De grootste kans 

Je zet een enorme stap door simpelweg minder kleding te kopen. Dan verminder je de vraag naar nieuwe kleding en draag je bij aan een duurzamere kledingindustrie en natuurlijk spaar je veel geld uit. Bewustzijn - of even tot 10 tellen - is een van de meest vervullende bezigheden. Bijvoorbeeld, vraag jezelf af of je het echt nodig hebt en of het past bij jouw kledingstijl en levensstijl. Leen kleding van vrienden of familie voor speciale gelegenheden. Verzorg je kleding goed, dan hou je er nog meer van en je zorgt dat het langer meegaat. Was het op een milieuvriendelijke manier en repareer gaten en scheuren. Organiseer een kledingruil met vrienden of organiseer een tweedehands kledingmarkt om oude kleding een tweede leven te geven. 

Draag vaker dezelfde kleding

Draag vaker dezelfde kleding. Natuurlijk is het leuk om er altijd modieus en verzorgd uit te zien, toch kun je verschillende outfits  maken met dezelfde kledingstukken en zo je eigen unieke stijl ontwikkelen en nieuwe looks creëren. Ook kan je je outfit interessanter maken zonder steeds nieuwe kleding te kopen, bijvoorbeeld door te  experimenteren met accessoires, zoals sieraden, sjaals of hoeden, om je outfit op te fleuren.

Het zal je verrassen als je het probeert, dat mensen niet snel opmerken of je vaker dezelfde kleding draagt, ze  zullen eerder opmerken als je kleding vies, versleten of niet goed passend is.

Een tip: begin klein. Begin bijvoorbeeld door  dezelfde jeans meerdere keren te dragen of hetzelfde shirt in verschillende combinaties te stylen. Zo kan je wennen aan het idee, kijken hoe het bevalt en natuurlijk de voordelen ervan ontdekken. Wat die zijn er zat! Minder keuzestress, het besparen van tijd en geld, en het verminderen van de druk om steeds nieuwe outfits te dragen. En natuurlijk: een goed gevoel omdat je de aarde minder belast! 

Het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in wat je draagt, en dat je kiest voor een duurzame en milieubewuste benadering van mode. Probeer het eens! Dank je wel 😍🙏

Materiaal

Kies voor kleding van natuurlijke en biologische materialen, zoals biologisch katoen, hennep, linnen, bamboe of Tencel. Deze materialen worden op een duurzame manier geproduceerd en zijn vaak van hogere kwaliteit. Vermijd synthetische materialen zoals polyester, nylon en acryl. Deze materialen zijn afgeleid van aardolie en hebben een negatieve impact op het milieu.

Vintage

Koop tweedehands kleding of ruil kleding met vrienden en familie. Hierdoor verminder je de vraag naar nieuwe kleding en draag je bij aan het verminderen van afval en het is natuurlijk heel lekker voor je portemonnee. Shoppen van vintage mode superleuk omdat het een echte ‘speurtocht’ is naar het item dat goed bij jou past en niemand anders bezit. Je vindt echt de mooiste en leukste dingen! Een kast met tweedehands items is een bewuste kast waar mens, dier en milieu vele voordelen van ondervinden.Een goed startpunt is zoeken in Google maps op 'vintage kleding' in de buurt, maar ook word je heel blij van Vinted en Marktplaats.

Hou van je kleding

Hou van je kleding zoals je van je huisdier zou houden. Was je kleding op een milieuvriendelijke manier, bijvoorbeeld op lage temperaturen en met milieuvriendelijke wasmiddelen. Verzorg je kleding goed zodat het langer meegaat. Leren hoe je je kleding kan repareren in plaats van weggooien, door een knoop te herplaatsen, of een scheurtje te maken, verlengd de levensduur van kleding aanzienlijk. Of zoek iemand die dat kan en wil doen voor je. Dus zorg je er ook voor dat ze zo lang mogelijk goed blijven – door ze op de juiste manier te wassen en netjes op te bergen. Was kleding niet vaker dan nodig, dan slijten ze ook minder snel en blijven kleuren helderder. Was op maximaal 30 graden. Sluit alle ritssluitingen voor je gaat wassen. En draag je het echt niet meer? Als ze je niet meer passen kun je ze weggeven aan iemand die ze wel aankan.

Grote stappen

Wil je grotere stappen zetten? Geweldig!
Er zijn zo veel mooie kansen!

Kledingparty's

Duurzame kledingparty's zijn een geweldige manier om bewustwording te creëren over het belang van duurzame mode en om duurzame kledingstukken te promoten.Organiseer er zelf eens een. Een superkans om mooie kleding te scoren, en een prachtige kans om je vrienden en vriendinnen te inspireren om gebruikte kleding te dragen. Heel simpel, gezellig en inspirerend! Een paar tips om je op gang te helpen:

Nodig vrienden en familie uit om kledingstukken mee te nemen die ze niet meer dragen en organiseer een kledingruil. Ook kun je het samen doen met een winkel, veel lokale duurzame kledingwinkels bieden diensten aan waarbij je de hele winkel kunt afhuren voor een privé-evenement. Je kunt hier een informele avond organiseren om te winkelen en de eigenaar van de winkel uitnodigen om te spreken over de duurzame kleding en accessoires die zij verkopen. Of nodig een duurzame mode-experts uit de buurt uit om te spreken over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de duurzame mode-industrie. Ze kunnen tips geven over hoe je duurzame kledingstukken kunt vinden en hoe je je garderobe op een duurzame manier kunt upgraden. Top! 😍

Patagonia

Kies voor kleding van merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en zich inzetten voor het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Let op keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fair Trade. Patagonia is een mooi voorbeeld, dit bedrijf heeft als missie: maak het beste product, veroorzaak geen onnodige schade en gebruik je bedrijf om te inspireren en oplossingen tegen de milieucrisis te implementeren. 

Kledingreparatiefeestjes

Een origineel en inspirerend idee: organiseer een kleding reparatie-workshop! Een ergleuke manier om mensen bewust te maken van duurzame mode is door een kleding reparatie-workshop te organiseren. Nodig een professionele kleermaker of een vriend met ervaring in kledingreparatie uit om te laten zien hoe je kleding kunt herstellen en upgraden in plaats van het weg te gooien.

Wees een voorbeeld

Door zelf duurzame kledingkeuzes te maken, kan je anderen inspireren om hetzelfde te doen. Laat zien hoe je je kledingstukken combineert en hergebruikt en vertel anderen hoe jij duurzame mode in je leven hebt geïntegreerd. Vertel over het fijne gevoel wat je er door krijgt en deel wat je met jouw kleding hebt bijgedragen aan een beter milieu. Nog even jouw winst op een rijtje: je vermindert afval, CO2 uitstoot, heel veel waterverbruik, draagt bij aan goede arbeidsomstandigheden en versterkt lokale economieën. WAUW! 🙏

Laat je zien

Bijvoorbeeld ook op sociale media om je boodschap te verspreiden en volgers te inspireren om duurzame modekeuzes te maken. Gebruik hashtags zoals #sustainablefashion en #slowfashion om je berichten te promoten en anderen aan te moedigen om zich bij de beweging aan te sluiten.

Hack fast fashion!

Repareer je kleding

Nog een laatste mooie tip, die nog niet zo lang geleden heel normaal was. Leren hoe je je kleding kan repareren in plaats van weggooien, door een knoop te herplaatsen, of een scheurtje te maken, verlengd de levensduur van kleding aanzienlijk. Of zoek iemand die dat kan en wil doen voor je. Dus zorg je er ook voor dat ze zo lang mogelijk goed blijven – door ze op de juiste manier te wassen en netjes op te bergen. Was kleding niet vaker dan nodig, dan slijten ze ook minder snel en blijven kleuren helderder. Was op maximaal 30 graden. Sluit alle ritssluitingen voor je gaat wassen. En draag je het echt niet meer? Als ze je niet meer passen kun je ze weggeven aan iemand die ze wel aankan.

Meer duurzame onderwerpen

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien