Biologisch voedsel?

Biologisch voedsel?

Je ziet steeds meer biologische keuze in de supermarkt. Het is gezonder en je betaalt iets meer, maar waarom? Wat betekent 'biologisch' eigenlijk? Het is een woord waar een wereld van bewuste keuzes, hard werken en mooie dromen achter schuil gaat! Lees je mee? 

Biologisch voedsel worden geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden of meststoffen. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om plagen en ziekten te bestrijden en de bodemvruchtbaarheid te behouden. Bijvoorbeeld gebruiken ze  natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals insecten en bacteriën, om plagen en ziekten te bestrijden. Ook compost en andere organische meststoffen werken goed om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. 

Vrijwel alle groenten zijn er ook biologische zoals spinazie, tomaten, paprika's, sla en boerenkool. Ook broccoli, bloemkool en koolraap is er biologische net als peulvruchten als bonen, erwten en linzen. Biologische boeren worden veel gecontroleerd en mogen zich pas na een paar jaar zo noemen. Ze investeren veel tijd en geld in hun bedrijf, vaak met een ideologische droom in gedachten. Biologische groenten of bijvoorbeeld aardappelen zijn daarom over het algemeen wat duurder dan conventioneel geteelde aardappelen, omdat de kosten van biologische landbouw hoger zijn en de opbrengsten per hectare vaak lager zijn. De bonus is natuurlijk een goed gevoel omdat je bijdraagt aan behoud van de natuur, én een betere smaak en voedingswaarde! 

Biologische landbouw is duurzaam! 
De natuurlijke methoden om plagen en ziekten te bestrijden en de bodemvruchtbaarheid te behouden, in plaats van synthetische pesticiden, herbiciden en meststoffen, zorgen er voor dat bodemgezondheid en biodiversiteit behouden blijft. Ook heel erg fijn: biologische boeren gebruiken minder fossiele brandstoffen en kunstmest, én stimuleren lokale economieën en gemeenschappen.  #GOBIO  dankjewel!