Duurzaam de was doen


Schillen, koffiedik, klokhuizen, organisch afval is de fractie van huishoudelijk en industrieel afval die van nature biodegradeert. Het bestaat uit voedselresten, keukenresten, resten van groenten- & fruit, tuinafval, enz.

Een enorme bron van voedingsmiddelen en handige huishoudelijke middelen! 🥰🍀Met wasmachines en wasdrogers kun je een flinke hoeveelheid energie besparen.

Wil je geld besparen op elektriciteit? Naast de stijgende kosten van gas is elektriciteit de laatste tijd ook duurder geworden. Dit is deels te wijten aan het feit dat een aanzienlijk deel van onze elektriciteit wordt opgewekt in gascentrales. Gelukkig zijn er vaak eenvoudige manieren om elektriciteit te besparen en zo je kosten te verlagen. Ontdek wat jij kunt doen om dit te bereiken.

Scroll snel verder 💚 dankjewel 😍🙏!

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Basic steps

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen,
vaak voor hetzelfde geld en dezelfde moeite. Probeer het eens! 

Doe de was op lage temperatuur

Veel wasmachines hebben een optie om op lagere temperaturen te wassen, zoals 30 of 40 graden Celsius. Probeer deze instellingen te gebruiken, omdat het verwarmen van water een aanzienlijke hoeveelheid energie kost. Als je op lage temperatuur wast, heb je minder stroom nodig – en je was wordt net zo schoon. Kies bijvoorbeeld voor 30 graden. Met de eco-stand was je automatisch langer op lagere temperatuur. Door te wassen op lagere temperatuur bespaar je gemiddeld 35 kWh per jaar (dat is € 25 met de huidige stroomprijs, en € 9 met de stroomprijs op lange termijn).

Vul de trommel helemaal

Als je je wasmachine goed vol stopt, hoef je minder vaak je wasmachine aan te zetten. Dat scheelt veel energie. Zo bespaar je jaarlijks 33 kWh (dat is € 23 met de huidige stroomprijs, en € 8 met de stroomprijs op lange termijn). Dus zorg ervoor dat je altijd een volle lading hebt voordat je de wasmachine aanzet. Op die manier maximaliseer je het gebruik van water en energie per wasbeurt.

Hang je wasje op

Een droger verbruikt aanzienlijke hoeveelheden stroom, terwijl het drogen van je was op een rek of aan de lijn volledig gratis is. Als je ervoor kiest om je wasgoed ongeveer 120 keer per jaar aan de lijn te laten drogen in plaats van de droger te gebruiken (wat neerkomt op ongeveer 2 keer per week), kun je jaarlijks 233 kWh besparen. Dit komt overeen met een besparing van €160 tegen de huidige stroomprijs, en €60 met de verwachte stroomprijs op de lange termijn.

Kortere programma's

Je kunt tijd en energie besparen door het selecteren van kortere wasprogramma's op je wasmachine, vooral als je kleding niet erg vuil is. De meeste wasmachines bieden verschillende programma's, waaronder speciale kortere programma's voor licht vervuilde kleding. Door deze kortere programma's te gebruiken wanneer het geschikt is, kun je de wastijd verkorten en energie besparen.

Gebruik wasmiddel met mate

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Overmatig gebruik van wasmiddel kan leiden tot extra spoelcycli, wat resulteert in een hoger waterverbruik. Door de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, zorg je ervoor dat je kleding nog steeds effectief wordt gereinigd zonder onnodig water te verspillen aan extra spoelbeurten. Volg daarom altijd de doseringsrichtlijnen van het wasmiddel om efficiënt met water om te gaan tijdens het wassen.

Big steps

Wil je nog meer doen? Geweldig!

Aan een nieuw apparaat toe?

Nieuw apparaat nodig? Ga voor energiezuinige apparaten, ze worden steeds zuiniger. Ga je een nieuw apparaat kopen? Check dan het energielabel en kies voor een zuinig model met een (donker)groen energielabel. Hoeveel je met je apparaten kan besparen, hangt sterk af van hoeveel stroom je nu verbruikt. Een gemiddeld huishouden (met een aardgasaansluiting) verbruikt 2479 kWh stroom per jaar. Maar de onderlinge verschillen daarin zijn enorm: in 1 van de 5 woningen wordt jaarlijks minder dan 1.500 kWh verbruikt. En in 1 van de 7 woningen wordt meer dan 5.000 kWh per jaar verbruikt. 

Check het energielabel 

1 maart 2021: nieuw energielabel

Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen een nieuw energielabel, en sinds 1 september 2021 is ook het label voor lampen aangepast. Het oude label liep van A+++ tot D, het nieuwe van A tot G. Andere apparaten - bijvoorbeeld wasdrogers, airco's en ovens - volgen later. Die hebben voorlopig nog wel een energielabel met schaal A+++ tot D. Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel A-met-plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten niet duidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E (dat verschilt per apparaattype). Met het nieuwe label is er weer ruimte voor groei. Bij het oude label hadden veel machines al het hoogst haalbare label. Het nieuwe energielabel biedt ruimte voor groei en is zo een prikkel voor fabrikanten om nóg zuinigere apparaten op de markt te brengen.

Heb je een van de hierboven genoemde apparaten in huis van vóór deze datum, dan kun je nog een oud label hebben met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt.


Grootste verbruikers in huis

Dit zijn de grootste verbruikers in huis. We gaan uit van de meest gangbare apparaten wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat. Er is gerekend met een stroomprijs van € 0,70 per  


Koelkast plus losse vriezer: 430 kWh/jaar (€300)

Verlichting: 300 kWh/jaar (€ 210)

Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€ 215)

Koel-vriescombinatie: 280 kWh/jaar (€ 200)

CV-ketel: 240 kWh/jaar (€ 165)

Televisie met decoder: 240 kWh/jaar (€ 165)

Wasdroger: 230 kWh/jaar (€ 160)

Vaatwasser: 230 kWh/jaar (€ 160)

Wasmachine: 140 kWh/jaar (€ 100)

Bekijk meer tips!

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien