Waterflesjes

Waterflesjes

Waterflesjes... daar zouden we heeeel veel over kunnen schrijven. We beperken ons even tot het meest belangrijke. Wereldwijd worden jaarlijks bijna 50 miljard plastic flessen verkocht. Dat zijn er 1 miljoen per minuut! Deze flessen eindigen zeer vaak bij het afval, zeer belastend voor het milieu. 

Direct maar even op een rijtje wat er allemaal aan alternatieven is:

  • Kies voor een herbruikbare waterfles. Liefst van glas (met een bescherming er omheen) of van RVS.
  • Een standaard plastic flesje kan je heel vaak hergebruiken. Denk wel aan hygiene: schoonmaken van je flesje (inclusief de dop) doe je het beste door het goed om te spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Doe dat als het kan elke dag. Zo wordt de bacteriegroei vertraagd.
  • Recyclen van je drinkfles: grote plastic flessen en kleine plastic flesjes met statiegeld kunt je weer inleveren bij de supermarkten en winkels waar je ze hebt gekocht. Maar ook bij tankstations langs de snelweg, evenementenlocaties en sportclubs en op 50 NS stations in Nederland.

Waarom eigenlijk?

Water dat je koopt in plastic flesjes heeft honderden keren meer impact op milieu dan kraanwater. Het veroorzaakt veel meer schade aan het milieu en vraagt om 3500 keer meer materiaal dan water uit de kraan. Ze zijn meestal gemaakt van niet-biologisch afbreekbare materialen en kunnen honderden jaren in het milieu blijven voordat ze afbreken. Bovendien worden veel waterflesjes weggegooid in plaats van gerecycled, waardoor ze bijdragen aan de wereldwijde afvalproblematiek. Plastic waterflesjes kunnen chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals Bisphenol A (BPA) en ftalaten. Deze chemicaliën kunnen uit het plastic lekken en in het drinkwater terechtkomen. 

Maar met deze simpele tips draag je dus ontzetten bij aan een beter milieu. Nog even op een rijtje: kies een hervulbare waterfles gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal, glas, of biologisch afbreekbaar materiaal zoals onze persoonlijke favoriet: bamboe!


💚 Dank je wel!