Een tweede leven

Een tweede leven

Het is zo zonde dat wij al die mooie spullen weggooien... het komt dan bij het afval en wordt veelal verbrand. Extra uitstoot, en heel van alle grondstoffen en energie die er voor zijn gebruikt. Een tweedehands fiets of auto kopen of verkopen vinden we heel normaal. Maar veel andere spullen kunnen ook nog prima een tweede ronde mee. 

Kinderkleren of kleding voor speciale gelegenheden gebruik je niet vaak of maar heel kort en kun je daarna verkopen. Tuintegels of een tafel verslijten niet snel en zijn vaak prima tweedehands te kopen. Tweedehands kleding is duurzaam omdat je de levensduur van de kleding verlengt. Het kledingstuk krijgt een tweede leven. Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu. En het gebruik van tweedehands kleding is duurzaam omdat je minder weggooit. Want als kleding wordt weggegooid bij het restafval wordt het verbrand. 

Heb je zelf nog spullen liggen die je niet meer gebruikt? Hergebruik ze! Er is er meer mogelijk dan je denkt.

Levensduur verlengen

Ja, het kopen van tweedehands producten draagt heel erg bij aan duurzaamheid. Door het kopen van gebruikte producten wordt de levensduur van het product verlengd en wordt voorkomen dat het product wordt weggegooid en dus bijdraagt aan de afvalberg. Daarnaast wordt bij de productie van nieuwe producten vaak veel energie en grondstoffen verbruikt. Door het kopen van tweedehands producten wordt het verbruik van deze grondstoffen en energie verminderd.

Consuminderen

Het kopen van tweedehands kan ook bijdragen aan het verminderen van de vraag naar nieuwe producten, waardoor de druk op grondstoffen, energie en de productie van nieuwe producten wordt verminderd. Dit kan ook leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaat met de productie van nieuwe producten.

Financieel

En.. het scheelt je natuurlijk geld! Daarom is het kopen van tweedehands producten een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om duurzaam te consumeren en bij te dragen aan een circulaire economie.