Duurzaam koken

Ontspannen, opfrissen, zónder plastic!

Duurzaam koken betekent koken op een manier die lekker en gezond is, én tegelijkertijd zo min mogelijk schade aan het milieu veroorzaakt en bijdraagt aan een duurzame samenleving. Je hoeft niet gelijk volledig vegan te worden, keuzes zat! 

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst terwijl je geniet van heerlijke maaltijden. 

Scroll snel verder! 💚 Dankjewel 😍🙏

De eerste stapjes zijn de mooiste!

Basic steps

Kleine verbeteringen, makkelijk te doen,
vaak voor hetzelfde geld en dezelfde moeite. Probeer het eens! 

Biologisch is gifvrij

Kies voor biologische producten: Biologisch voedsel is geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden en meststoffen. Het is ook vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's).  In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om plagen en ziekten te bestrijden en de bodemvruchtbaarheid te behouden. Bijvoorbeeld natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals insecten en bacteriën, om plagen en ziekten te bestrijden. Ook compost en andere organische meststoffen werken goed om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Deze natuurlijke methoden om plagen en ziekten te bestrijden en de bodemvruchtbaarheid te behouden, in plaats van synthetische gifstoffen, zorgen er voor dat bodemgezondheid en biodiversiteit behouden blijft. Ook heel erg fijn: biologische boeren gebruiken minder fossiele brandstoffen en kunstmest, én stimuleren lokale economieën en gemeenschappen. De bonus is natuurlijk een goed gevoel omdat je bijdraagt aan behoud van de natuur, én je krijgt een betere smaak en voedingswaarde!  🍀🌿🌳

Precies voldoende: plan vooruit

Verminder voedselverspilling: Probeer voedselverspilling te verminderen door alleen de hoeveelheid te koken die je nodig hebt. Bewaar voedselresten voor later gebruik of gebruik ze voor andere maaltijden. Plannen helpt je daarbij! Maak een boodschappenlijstje en plan je maaltijden voor de week. Koop alleen wat je nodig hebt en probeer alleen te koken wat je gaat eten. 

Lokaal

Kies voor lokale producten: Door lokale producten te kiezen, verminder je de afstand die het voedsel moet afleggen voordat het op je bord belandt, wat de CO2-uitstoot vermindert. 


Bewaren

Bewaar je eten goed: zorg ervoor dat je voedsel op de juiste manier bewaart om te voorkomen dat het bederft. Plaats voedsel dat snel bederft, zoals zuivelproducten, vlees en groenten, in de koelkast en gebruik ze voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bewaar restjes dus vooral op de juiste manier om te voorkomen dat ze bederven. Bewaar restjes in luchtdichte containers en plaats ze in de koelkast of vries ze in als je ze niet meteen gaat gebruiken.  

Creatief

Plan kliekjesdagen in je weekmenu. Dit is een dag waarop je alleen restjes of voedsel gebruikt dat bijna over datum is. En wees creatief, want voedsel dat er niet 100% fris meer uitziet kan je nog perfect gebruiken om smoothies, soepen, sauzen of salades te maken. Creativiteit in de keuken is leuk, lekker en gezond!.

Big steps

Wil je grotere stappen zetten? Geweldig!
Er zijn zo veel mooie kansen!

Composteer

Organisch afval zoals groente- en fruitresten, koffiedik, eierschalen en tuinafval kan worden gebruikt om compost te maken. Door dit afval in een compostbak te doen en het regelmatig om te zetten, ontstaat er na verloop van tijd een rijke, voedzame compost die gebruikt kan worden om planten te voeden. Begin met het verzamelen van organisch afval:  groente- en fruitresten, koffiedik, theebladeren, eierschalen, bladeren, takjes en gras. Het is belangrijk om in je compostbak een goede balans te vinden tussen 'groen' materiaal (zoals groente- en fruitresten) en 'bruin' materiaal (zoals bladeren en takjes) om een optimale compostering te krijgen. Groen materiaal bevat stikstof en bruin materiaal bevat koolstof. Na verloop van tijd zal het organische materiaal afbreken en veranderen in compost. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en het materiaal dat wordt gecomposteerd. De compost kan vervolgens worden gebruikt als voedingsrijke bodemverbeteraar in de tuin.

Herbruikbare verpakkingen

In plaats van het gebruik van wegwerpproducten, zoals plastic zakjes en folie, kun je kiezen voor herbruikbare verpakkingen, zoals glazen bakjes en siliconen deksels. Dit zorgt niet alleen voor minder afval, maar is ook beter voor het milieu.

Eet plantaardig

Eet meer plantaardig: Het eten van meer plantaardige maaltijden is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. De productie van vlees en zuivel heeft namelijk een grote impact op het milieu, terwijl plantaardige voeding minder grondstoffen en water nodig heeft. Vervang vlees door plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, tofu of tempeh. Deze plantaardige eiwitten zijn gezond, duurzaam en vaak goedkoper dan vlees. En experimenteer met recepten: Er zijn talloze recepten voor heerlijke plantaardige maaltijden beschikbaar op het internet en in kookboeken. Probeer verschillende recepten uit en ontdek nieuwe smaken en ingrediënten.

Duurzame keukenapparatuur

Er zijn veel duurzame apparaten die je in de keuken kunt gebruiken. Zoals natuurlijk een inductiekookplaat, die gebruikt veel minder energie dan een gasfornuis én is veiliger omdat er geen open vuur is. Bovendien is de kookplaat makkelijk schoon te maken omdat er geen vuil in brand kan vliegen. Een waterbesparende kraan vermindert het waterverbruik door de hoeveelheid water die uit de kraan stroomt te beperken. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie die nodig is om het water te verwarmen. Een energiezuinige koelkast gebruikt minder energie om te koelen en heeft daardoor een lagere ecologische voetafdruk. Let bij de aanschaf van een koelkast op het energielabel en kies voor een A+++ label voor het meest energiezuinige model. En bijvoorbeeld een lowjuicer: die maakt sap door groenten en fruit langzaam te persen, waardoor er meer voedingsstoffen behouden blijven dan bij traditionele sapcentrifuges. Bovendien kun je restjes pulp gebruiken in gerechten of composteren.

Verbouwen?

Ga je een nieuwe keuken maken of je huidige verbouwen, kies dan duurzame materialen zoals hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, bamboe of gerecyclede materialen. Vermijd materialen zoals PVC en laminaat, die schadelijke chemicaliën bevatten. Kies energiezuinige LED-verlichting in de keuken, die hebben een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen en verbruiken minder energie. Zorg voor goede isolatie in de keuken om energieverlies te voorkomen. Dit kan door middel van isolatie van de muren, het plafond en de vloer. En kies een milieuvriendelijke afzuigkap: Kies voor een afzuigkap met een energiezuinige motor en filter die makkelijk schoon te maken zijn. Zo bespaar je energie en verminder je de hoeveelheid afval.

Bekijk meer tips!

Circulaire energie

In 10 stappen naar een zalig huis

Duurzaam op reis

Een duurzame reis geeft veel meer rust

Verduurzaam je kledingkast

Simpele tips om er geweldig uit te zien